Welkom, u kunt hier Inloggen of Registreer

Edam-Volendam Opinie

U bent hier: HomeForum home → Onderwerpen → Maatschappij → Thread

   

Duurzaam EdamVolendam

Totaal aantal reacties: 341

Geregistreerd 2014-01-17

PM

Duurzaam EdamVolendam

In de lokale media is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor de vraag hoe duurzaam en milieuvriendelijk EdamVolendam is.

Bij duurzaam moet u denken aan vragen als: waarom liggen er geen zonnepanelen op het stadskantoor of andere openbare gebouwen ? Kunnen we hier lokaal iets met windernergie ? Hoe werkt bodemwarmte ? Een warmtewisselaar ? Is dijkversterking op het Noordeinde te combineren met energie-opwekking ? Wordt er wel voldoende energie-zuinig gebouwd ? Kunnen voertuigen van de gemeente electrisch gaan rijden ? Hoe zit dat met onze straatverlichting ? Maar ook vragen over het (gescheiden) afvalophalen - afvalverwerken en het gebruik van chemische middelen (bijvoorbeeld onkruidbestrijding) of bewuster omgaan met materialen (electronisch i.p.v. papier). Om de verspilling van energie en grondstoffen te verminderen - er geld aan te verdienen dat we nu over de balk gooien - voor onze kinderen en kleinkinderen te doen wat nodig is. Er zijn zelfs medeburgers die zich ervoor schamen dat wij als EdamVolendam nogal achter lopen op vele andere gemeenten als het gaat om toekomstgericht en slim omgaan met duurzaamheid.

Er is op dit moment een groep die nadenkt over het onderwerp. Net als bij een aantal eerdere initiatieven in de afgelopen jaren komt steeds maar weer de vraag op of we als EdamVolendam (en in de toekomst als EdamVolendamZeevang) niet veel méér kunnen doen om ons dorp milieuvriendelijker en toekomstbestendiger te maken dan we tot nu toe hebben gedaan ? Door te onderzoeken wat we samenwerkend zouden kunnen bereiken ? In veel andere gemeenten zijn die samen-duurzaamheidsinitiatieven al actief. En met succes.

We willen in de aankomende weken een bijeenkomst te houden waarop iedereen die duurzaamheid een warm hart toedraagt welkom is. Om te onderzoeken wie er mee willen doen met het nadenken en praten over dit onderwerp en wat de mogelijkheden voor lokaal duurzaam beleid zijn.

Het is verkiezingstijd. Maar, duurzaamheid en een mooiere en gezondere wereld voor onze kinderen stijgt ver boven het politieke gewoel uit. Iedereen is uitgenodigd op persoonlijke titel. Partij-politiek op dit onderwerp mag weer ná 19 maart. Natuurlijk kijken we de verkiezingsprogramma’s en de verkiezingsbeloftes er op na maar ook ná 19 maart is een Duurzaam EdamVolendam iets

dat we allemaal graag willen.

Er zijn nu 11 aanmeldingen van mede-geinteresseerden.
Als we weten wie en hoeveel mensen er uiteindelijk willen komen
prikken we een plaats en een datum.

Voor informatie of om u op te geven voor deze bijeenkomst:
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) - 0299 - 36 19 20

     

Totaal aantal reacties: 341

Geregistreerd 2014-01-17

PM

Er wordt wel eens boos gereageerd als ik EdamVolendam op het punt van duurzame energie
het achterlijkste jongetje (of meisje) van de klas noem.
Maar misschien moet u eens kijken in De Groene Courant.

Op het kaartje kunt u zien dat onze omgeving letterlijk een witte vlek is.
Nu maar hopen dat het geen blinde vlek is.

http://groenecourant.nl/pv-vermogen-per-gemeente-nederland

     

Afbeelding Bijlagen

PV-vermogen_EdamVolendam.png

Klik op de thumbnail om de hele afbeelding te zien

Totaal aantal reacties: 401

Geregistreerd 2014-01-21

PM

Die werkgroep is er al. Heeft in De Stadskrant – De NiVo en op internet gestaan.
DuurzaamEdamVolendam.

Met vooralsnog 11 aanmeldingen van mensen die bezig zijn met zonne-energie – terzakekundigen over windenergie – duurzaamheid – fietsers – voetgangers – mensen uit het onderwijs – een wetenschapper energie-techniek – een IT-specialist (voor een mooie website) een afval-deskunidge en nog een aantal in het algemeen geïnteresseerden. Twee politici hebben aangegeven mee te willen doen maar niet vóór de verkiezingen (ze hebben het al druk genoeg) en een willen we er graag bij maar daar hebben we nog geen antwoord van (maar we willen hem wil graag in de club vanwege vooral zijn politieke expertise).

Dat er uiteindelijk van elke politieke stroming iemand meedoet of een afgevaardigde levert zou mooi zijn; dan blijven de lijntjes lekker kort. Aan de andere kant geven de meesten aan dat het moet gaan over DuurzaamEdamVolendam en de politiek hooguit een instrument is en vooral geen doel. Politiek-vrije duurzaamheid.

Na 19 maart plannen we een bijeenkomst waarop we een begin maken met te kijken wat de opties zijn.

     

Totaal aantal reacties: 401

Geregistreerd 2014-01-21

PM

Ik heb de verkiezingsprogramma’s van de lokale politieke partijen
doorgezocht op de thema’s duurzaamheid en milieu

http://evodammer.blogspot.nl/2014/03/kies-19-maart-voor-gezonde-lucht.html

     

Totaal aantal reacties: 341

Geregistreerd 2014-01-17

PM

BU 2018 05 18