Welkom, u kunt hier Inloggen of Registreer

Edam-Volendam Opinie

U bent hier: HomeForum home → Onderwerpen → Politiek → Thread

   

De verkiezingswinst van FvD maakt de polarisatie weer zichtbaarder

Totaal aantal reacties: 214

Geregistreerd 2014-02-03

PM

Voor de verkiezingsdag plakte links al een schietschijf op de ruggen van Baudet, Wilders en Wierd Duk (Telegraaf) omdat zij de grootste vijanden van de democratie zouden zijn. Na de verkiezingswinst van FvD werd alleen Baudet nog als de grootste vijand van de democratie gehekeld. Na de verkiezingsdag maakten de media hun imago waar als beïnvloedingscentra van links Nederland. In de Volkskrant waren het de meest misselijk makende columns van Wagendorp en Ten Broeke die de toon bepaalden. Baudet geeft het fascisme van de jaren dertig weer glans. Op zaterdag 23 maart trok links door Amsterdam met de leuze dat hij eigenlijk zou moeten worden doodgeschoten. Het lelijke gezicht van links wordt altijd zichtbaar als ze zich bedreigd voelt.

Een goede (linkse) vriend verbaasde zich over de uitslag van de verkiezingen. ‘We hebben toch een centrum-rechts kabinet, wat willen ze nou eigenlijk’. Dat links met steun van de media het kabinet al een paar keer heeft laten buigen (kinderpardon, klimaatakkoord) maakt de macht van links duidelijk. Het kinderpardon werd afgedwongen door linkse welzijnswerkers linkse asieladvocaten die hun netwerken bij de media aanspraken om steun te verkrijgen. Bij de grootverdieners Van Nieuwkerk en Pauw waren ze aan het goede adres en het bleef niet bij die twee. Coalitiepartijen raakten verscheurd, hun linkse vleugels eisten een herziening van het coalitieakkoord en kregen dat. Tegen emotie is geen rede bestand.

Wie de Tweede Kamerprognose van 24 maart beziet, kan concluderen dat het linkse offensief de opmars van FvD niet stopt. Er ligt zelfs een groot potentieel voor ‘Nieuw Rechts’ als de FvD haar verstand er bij houdt. De parlementaire geschiedenis laat zien dat de zogenaamde middenpartijen, daar reken ik ook de VVD bij, moeite hebben om hun linker- en rechtervleugel bij elkaar te houden. Zowel aan links als rechts verliezen ze aanhang waarvan FvD en GroenLinks het meest profiteren.

FvD kreeg zijn grootste aanhang in het Westland en Volendam. Plaatsen met een cultuur waar hard werken de norm is en waar de bestedingen van het door hen opgebrachte belastinggeld met gezonde argwaan wordt bekeken. Eerder was de PVV hun favoriet maar in beide plaatsen werden de eerdere scores voor die partij royaal gepasseerd voor een massale keuze voor FvD. Volendam zie ik als een typische trendsetter. Als de verkiezingsuitslagen van die gemeentekern los worden gezien van de kernen Zeevang en Edam, komt de score in Volendam boven de vijftig procent van de kiezers.

Met zijn intellectuele kern en massale aanhang van de hard werkende Nederlanders kan FvD een partij worden die klassen verbindt met een gedeelde toekomstvisie. GroenLinks kan de andere kernpartij worden. Zal het zo gaan? Niet als het aan de linkse media, linkse NGO’s en linkse universiteiten ligt. Die informele macht heeft een te groot belang om zo maar op te geven. De agressieve en vaak walgelijke reactie op de winst van FvD is daar het bewijs van.

FvD als partij van ‘NieuwRechts’ heeft de wind mee. In de Westerse wereld is men de spilzucht en oeverloze solidariteit van links met alles wat zich als slachtoffer aandient in toenemende mate beu. De agressieve reactie van links zal de twijfelaars bij de middenpartijen tot duidelijker keuzes dwingen.