Welkom, u kunt hier Inloggen of Registreer

Edam-Volendam Opinie

U bent hier: HomeForum home → Onderwerpen → Politiek → Thread

   

EdamVolendam Weer Aan Kop Met Oneigenlijk Gebruik Overheidsgelden

Totaal aantal reacties: 409

Geregistreerd 2014-01-21

PM

Er zullen wel weer geen vragen worden gesteld. Lastige vragen - daar houden we hier niet van.
En zoja dan zal er wel weer een mooie wollige (vaak kromgedachte) redenering en ‘verklaring’ achter zitten. Maar linksom of rechtsom: we geven in EdamVolendam blijkbaar een kleine ton per jaar te weinig uit aan armoedebestrijding. Geld dat we wel krijgen maar lekker in de grote pot stoppen.

Voor een mooi groot nieuw stadskantoor. Of sporthal. Of als subsidie aan de (inderdaad armoedige) plaatselijke voetbalclub ?

bron: NH Nieuws

NOORD-HOLLAND - Noord-Hollandse gemeenten gebruiken geld dat ze van het Rijk krijgen om jongeren in armoede te ondersteunen massaal voor andere zaken. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Bovendien blijft er ook nog eens voor ruim 2 miljoen euro ongebruikt op de plank liggen.


Door verslaggevers Marieke Pijlman en Maarten Edelenbosch

De Noord-Hollandse gemeenten ontvingen in totaal zo’n 15 miljoen euro. Daarvan bleef ruim twee miljoen euro onbesteed, waarvan het meeste werd doorgeschoven naar 2018. Zoals in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland die ambtelijk samenwerken. Daar bleeft het budget ongebruikt omdat er te weinig ambtenaren waren om beleid te maken. En bijvoorbeeld Bergen schoof 72.000 euro door naar 2018, maar weet met 13.000 euro daarvan nog steeds niet wat ze gaat doen.

Armoedegeld op grote hoop
Anderen gebruikten het om de reservepot van het sociaal domein te vullen, omdat daar deels ook armoede onder valt. Maar ook werd het volledige budget een enkele keer aan de algemene middelen toegevoegd. Daarmee kan de gemeente het geld vrij aan andere zaken besteden. Dit gebeurde in Beemster en Ouder-Amstel. In Aalsmeer, Amstelveen, Bloemendaal, Haarlemmerliede Spaarnwoude en Heemstede werd een deel van de gelden toegevoegd aan algemene middelen.

Lees ook: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/235946/Kamerleden-willen-gemeenten-dwingen-armoedegelden-goed-te-besteden

Gebeurt er nog iets goeds met het geld? Ja, er zijn veel gemeenten die het budget hebben uitgegeven aan jongeren. Het meeste geld gaat naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur dat jongeren ondersteunt om lid te kunnen worden van een sportclub of bijvoorbeeld een muziekschool. Maar ook zijn er veel fiets- en computerregelingen of de mogelijkheid tot het behalen van zwemdiploma’s. Verder zijn vergoedingen voor schoolkosten erg populair, net als bonnen voor kleding of uitjes.

Drugs, alcohol
Toch zien we bij de gemeenten die het geld wel uitgeven, dat het niet altijd als extra budget bij jongeren in armoede belandt. Zo wordt het gebruikt om tekorten op algemeen armoedebeleid te dichten, of bezuinigingen af te wenden. Maar ook veel gemeenten besloten armoedebeleid dat er al was mee te financieren, waardoor er niks extra’s beschikbaar kwam voor jongeren in armoede. En in bijvoorbeeld Schagen werd het geld uit 2017, uiteindelijk in 2018 besteed om een pilot-project te financieren om het middelengebruik (drugs, alcohol, roken) onder jongeren te verminderen.

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/235918/Gemeenten-besteden-armoedegeld-voor-jongeren-massaal-aan-andere-zaken

     

Afbeelding Bijlagen

EdamVolendam_Geld_Armoedebestrijding_2018_1.jpg

Klik op de thumbnail om de hele afbeelding te zien