Welkom, u kunt hier Inloggen of Registreer

Edam-Volendam Opinie

U bent hier: HomeForum home → Onderwerpen → Politiek → Thread

   

Gasloos Of Gewoon Dom ?

Totaal aantal reacties: 392

Geregistreerd 2014-01-21

PM

Ik heb wat voor u geknipt&geplakt; in de commentaren op de website                                         Beerput Groot-Waterland
.
“Die hele hysterie rondom gasloos bouwen is alleen maar ontstaan na de bevinkjes in Groningen. In Deutschland halen ze gewoon extra gas uit Rusland om aan de vraag te voldoen. Daar gaan ze gewoon door op dezelfde manier. Hier in Edam-Volendam slaan we belachelijk door. En worden de bewoners door Lijst Kras, VVD en CDA op extra kosten getrakteerd. En ondertussen leunt het gemeentebestuur met een dikke sigaar achterover: “Kijk ons eens even energieneutraal besturen op kosten van de bevolking.”

“Ik denk zelf dat Groen Links,VVD en PvdA handenwrijvend deze ontwikkelingen gadeslaan en hun milieugekte ten koste van alles nog verder gaan doordrijven”

GroenLinksgekkies zijn ‘t !

In je kritische noot kan ik me ook vinden. Als je al gemeentebestuur besluit voor gasloos te gaan moet je ook de consequenties onder ogen zien en daar oplossingen voor aandragen. Simpelweg het probleem van 30K extra extra kosten over de schutting gooien geeft geen blijk van goed bestuur.

Wat is eigenlijk de reden dat zelfs de VVD tegenwoordig meedoet aan deze milieu-hysterie?

Plotseling (????) komt daar het gasloos bouwen tussendoor. Zoals Lijst Kras al aangaf had dit project gasloos gekund, maar uit angst voor kritiek, hebben ze met het volle verstand besloten af te wijken, en regels van toepassing te verklaren die nog niet eens wettelijk verplicht waren. Dat mag ook en dat is een eigen politieke keuze geweest die niets met het verleden en VD 80 te maken heeft. Lijst Kras geeft in de publicatie ook nog eens het volgende aan “Gaat straks alles wel beter met gasloos bouwen. Dat is niet gezegd. Dat weet je nooit.”
Dus zonder feitelijk te weten wat nu later de consequenties zijn is er willens en wetens wel een besluit genomen waardoor de kavelprijzen explosief zijn gestegen. Dat is nogal een keuze. Jonge starters die net als Lijst Kras de consequenties van het gasloos bouwen voor hun woongenot niet weten, zitten wel voor de rest van hun leven, of in ieder geval minimaal 30 jaar vast aan een aanzienlijk hogere hypotheek

(einde quotes)

Wat moet het toch heerlijk zijn om dom én ontwetend - a-sociaal én super-egoïstisch - ongefundeerd agressief én immer overtuigd van eigen gelijk te zijn. Lekker alleen maar te ‘zenden’ vanuit de onderbuik. Skreeuwen-om-het-skreeuwen. Lijkt me een makkelijk leventje. Lekker in de ruimte lullen en daarna jezelf op de borst staan.

Ik lees op ons Lokale Bagger-Siteje Groot-Waterland
reacties van mensen (immer anomiem) die zich dat wel permiteren.

Het onderwerp is ‘gasloos bouwen’ in onze nieuwbouwwijk “De Broeckgouw’.
U weet wel: die nieuwbouwwijk in EdamVolendam waar een dikke laag lokale en politieke criminaliteit omheen hangt en waar je nog niet dood gevonden wilt worden.

Het ‘geskreeuw’ op internet over dit onderwerp gaat vooral over het feit dat mensen die er (dom-dom-dom) toch een huis kopen 10.000-en euro’s uit de zak wordt geklopt omdat er gasloos gebouwd gaat worden.

De feiten op een rij.

De op Strontbak Groot-Waterland genoemde bedragen kunnen we met gemak door helft delen of zelfs door 3. Overdrijven is ook een kunst. Gasloos bouwen of je huis minder gas-afhankelijk of geheel gas-onafhankelijk te maken is echt veel minder duur dan de tegenstanders suggereren.

Er wordt alleen genoemd wat het zou kosten.
De genoemde 30K (stoere praat van stoere jongetjes ze bedoelen € 30.000) is een belachelijk
en nergens op gestoeld bedrag. Napapegaaierij van nitwitten.

Er wordt niet gepraat over wat het - alleen al in geld - oplevert. (heel veel)

De - vaak anonieme - reaguurders op het forum van de Supersneue Site Van Piet Reijers hebben helemaal geen boodschap aan de rest van de wereld. Hun probleem is hét probleem. Geld=god. Groningen heeft gewoon pech. Afspraken en wet & regelgeving; (landelijk / Europees / Klimaatverdrag Parijs) lappen zij aan de laars. Zij staan boven en buiten de wet. Het is ook zonder uitzondering de schuld van die ‘linksche’ partijen.

Dat een van de argumenten de toekomst van onze Aarde is én dus ook die van hun kinderen - kleinkinderen en kindskinderen lijkt niet tot ze door te dringen. De toekomst van je eigen kinderen verzieken: dan ben je - behalve een vette aso - toch ook echt een hele slechte egocentrische (groot-)vader / moeder.

Simpele argumenten als financiëring (de rente is historisch laag / voor dit soort maatregelen zijn ‘potjes’) een lucratieve terugverdientijd (daarna komt de winst) of het feit dat je huis er evenredig meer waard van wordt worden graag door deze nitwitten op Modderpoel Groot-Waterland genegeerd. Zulke feiten komen niet in hun kraam te pas.

De anonieme meningsvorming op bijvoorbeeld internet van mensen die vanwege hun intellectuele niveau alleen nog terecht kunnen op het Dombo-Forum En Facebook Groot-Waterland is dat van fossielen die nog graag per diligence reizen - met ganzeveer schrijven of geloven in hekserij. Stupiditeit ten top. Niet serieus te nemen. Ik stel voor dat dan ook maar niet te doen.

Er is veel het onderwerp duurzaamheid i.c. gasloos bouwen te zeggen. En nog niet alles is uit-ontwikkeld. De laatste jaren is er - het kantelmoment voorbij - sprake van een accelererende vooruitgang in het hele proces met alleen maar zonnige duurzame vooruitzichten.

Een van die vooruitzichten is ook dat gas duurder zal worden. Elektriciteit zal goedkoper worden. En energie kun je ook nog eens zélf maken met zonnepanelen / zonneboiler / heatpipe / bodemwarmte. Energie die na de terugverdientijd vrijwel gratis is terwijl het gas duurder blijft worden.

Een gemeente als EdamVolendam zou (ofschoon er het laatste jaar een positieve ontwikkeling gaande lijkt te zijn) veel pro-actiever moeten acteren. Veel meer en betere informatie geven. Een veel actiever beleid moeten voeren. Plannen en opties genoeg. Nu het lef nog.

Tot voor kort liepen we hier hopeloos achter op de ontwikkelingen. 100- en woningen /hele wijken gebouwd /laten bouwen volgens de normen van de ‘90-er jaren van de vorige eeuw. Gevalletje 30 jaar achterlopen. De visie was er domweg niet. De conservatieve (lees: achterlopende) lokale bouwbedrijven op hun wenken bediend.

Een inhaalslag in de informatievoorzieningen en daarmee een inhaalslag in de praktijk zou de plaatsvervangende schaamte over het tot nu toe gevoerde waardeloze duurzaamheidsbeleid enigszins kunnen wegnemen. We willen hier in EdamVolendam altijd zo graag overal de eerste en de beste in zijn. Welnu: hier ligt een gouden kans. (Tip: op ons stadskantoor ligt nog geen een zonnepaneel)

Mijn advies zou zijn: kijk om te beginnen eens op bijvoorbeeld de website .https://larsboelen.nl/2018/03/wat-kost-een-nieuwbouw-projectwoning-zonder-gasaansluiting
Of lees eens wat er allemaal over geschreven is. zoekterm: gasvrij bouwen / wat kost gasloos bouwen ? En dan met name over de resultaten in andere wél-moderne gemeenten of in andere landen overal ter wereld waar wij hier nog hopeloos op achter lopen.

Nog even een zijsprongetje over bovengenoemde nieuwbouwwijk: de besprekingen over de winsten op dit bouwproject (de gemeente was zelf projectontwikkelaar / de winst ging ten koste van eigen inwoners) waren en zijn geheim. Deftig gesproken heet dat ‘Een Besloten Vergadering’. Lijst Kras verspreekt zich (expres of per ongeluk) door te verklappen dat er misschien wel 10 miljoen euro (op 1000 woningen) over de balk is gegooid aan externe ontwerp - ontwikkelings- en projectbureaus. Ik voeg daar op eigen gezag nog wel een miljoentje aan gevoerde procedures toe. +/- > € 10.000 per woning. Wie ging/gaat dat betalen ? Die ‘zielige’ starters. De grondprijzen in dit project zijn 3 tot 4 x de normale prijs binnen onze gemeente.

Een financieel overzicht van het drama-Broekgouw over de afgelopen 20 jaar zou veel kunnen verhelderen.

Tot slot:
Het voorstel is dat de mensen die nog wel op gas stoken&koken; daar extra voor gaan betalen landelijk via belastingheffing / lokaal via een WOZ-opslag) ten faveure van de mede-inwoners die wel duurzaam en toekomstbestendig bezig (willen) zijn. We noemen het marktwerking.

     

Totaal aantal reacties: 392

Geregistreerd 2014-01-21

PM

Een elektrische bus van EBS had vandaag technische problemen en strandde.
Vervelend voor de passagiers maar naar ik begrepen heb waren ze na 10 minuten
alweer onderweg in een andere bus.

Aanleiding voor een aantal mensen op bijvoorbeeld Groot-Waterland
om meteen vanuit de niks-wetende want laag-opgeleide
en geestelijk-luie onderbuik - immer anoniem want lafbek - te reageren.

Kenmerkende reactie van zulkse stupido’s:
milieu-bewustzijn is een ‘dure hobby’. De toekomst is niet hun probleem.
Het is allemaal de schuld van ‘Groen s-links’.

Weet u wat duur is ? Doorgaan met het verbruiken en verbranden van fossiele brandstoffen.
Die rekening is pas écht onbetaalbaar.

Domme mensen. Je zou ze toewensen dat ze in die bus zaten.
En dat hun (klein-)kinderen hun voordeel doen met de experimentele aanpak van EBS e.a.
zodat de keten van ignorance’ (ondanks hun stupide (groot-)ouders) wordt doorbroken.

 

J.H. Gelijk / anoniem 8 oktober 2018 22:36 uur
Dure hobbies. Een dieselbus kost 200.000 à 250.000 euro, een elektrische bus circa 450.000 euro. De verwachting is dat het prijsverschil daalt als er meer elektrische bussen in serie zullen worden geproduceerd. Daarnaast moet worden geïnvesteerd in infrastructuur om de bussen op te laden.

De introductie van de tien nieuwe bussen van EBS kost vier miljoen euro. De Stadsregio betaalt de helft, de provincie en EBS elk een kwart. Dan bespaar je wel wat CO2, maar de vraag is of dat opweegt tegenover de hele forse investering (van ons belastinggeld). De GroenSlinks-jongens en meisjes zeggen natuurlijk dat dat geen rol speelt….