Welkom, u kunt hier Inloggen of Registreer

Edam-Volendam Opinie

U bent hier: HomeForum home → Onderwerpen → Politiek → Thread

   

Rehabilitatie ?

Totaal aantal reacties: 406

Geregistreerd 2014-01-21

PM

In de media de afgelopen weken veel ‘fuzz’ over de tanende kwaliteit en kwantiteit van de regionale journalistiek in Nederland. Met als beschamend ‘hoogtepunt’ (cynisme-alarm !) het voorstel dat een gemeentebestuur zelf journalisten in gaat huren om de democratische en objectieve feiten kritisch in de media te krijgen. (dubbel-cynisme-alarm !) De gotspe!
(zie link onder)

Het blijft toch een beetje schuren.
Zal ik eens een hoenderhokknuppeltje gooien ?

Een paar jaar geleden werd een vaste - en door velen zeer gewaaardeerde - columnist van De NiVo met één mailtje afgeserveerd. Hij had onwelgevallige dingen geschreven in zijn wekelijkse column in De NiVo.

Zijn kritische en genuanceerde mening werd door de toenmalige politici niet op prijs gesteld. Zij brokkelden hun melk in hun tribale pap door de NiVo voor de keuze te stellen: als je niet vóór ze was was je tégen hen. De toenmalig redactie van De NiVo koos (om nooit bekend geworden maar hen moverende redenen) eieren voor hun geld en ontsloeg de columnist. Het argument was officieel: ‘De eenheid binnen de gemeenschap bewaren, maar klonk toch echt als: “we moeten naar de pijpen van de werkelijke machtshebbers (lees: dorpsoudsten) dansen’.

Nu - het stof nedergedaald / een frisse wind in de NiVo-redactie en 5 jaar later - blijkt dat die columnist het op een aantal dossiers wel degelijk heel goed had gezien/voorzien. Goed de tijdgeest en de belangen had ingeschat. Terecht vragen stelde en kritische kanttekeningen maakte. ‘Met de kennis van nu’ was in zijn geval al ‘Met de kennis van toen’.

Als meest recente voorbeeld het dossier ‘Europaplein’. Dat is nooit meer goedgekomen en komt nooit meer goed. Als u zijn beschouwingen en voorspelling daarover nog eens naleest kunt u zien dat hij het - tegen de toen geldende mores in - 100% goed had. Maar ook op andere dossier is zijn kennis van zaken en vermogen om verder te denken dan korte-termijn-belangen en politieke spelletjes vrijwel altijd groot geweest.

Een rehabilitatie en misschien zelfs wel opnieuw aannnemen van deze lokale burgerjournalist
zou niet alleen de NiVo sieren maar ook voor ons als gemeenschap heel waardevol kunnen blijken.
(over kritische geluiden in De Stadskrant gaan we het later hebben)

Wij als EdamVolendam kunnen in de aankomende spannende tijden wel een gefundeerd kritisch geluid gebruiken.

Dus Nivo-redactie: kom op met die bos bloemen.

En daarna de gesprekken over een samengaan van NiVo - Stadskrant en wellicht nog een paar andere lokale media uit bijvoorbeeld Waterland en Landsmeer als voorbereiding op één onafhankelijk krant/website voor de nieuwe gemeente EdamVolendamWaterland/Landsmeer. Waarin ook - juist - een rol voor de LOVE en de LOL met hun al aanwezige en nog aanstormende talent.

De enige rol die het lokale bestuur daarin mag vervullen is faciliterend: geld - middelen - ruimte en tijd beschikbaar stellen om bestaande media te ondersteunen - nieuwe opties te laten onderzoeken - samenwerking te promoten - opleiding en kansen te geven aan jeugd.

Dat kan vast allemaal wel uit een potje dat er al is.
Of uit het fusie-frictie-budget.

Samen gaan. Samen doen.

Concept 2018 08 12 00:33
Wordt ongetwijfeld vervolgd.


links over de tanende regionale en burger-journalistiek:
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/lokale-journalistiek-is-de-zuurstof-die-een-florerende-gemeenschap-nodig-heeft~bacc50c6/

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/het-belang-van-lokale-journalistiek/


Links over dit dossier:
https://evodammer.blogspot.com/search?q=NiVo

http://evodammer.blogspot.com/2013/12/een-karikatuur-van-volendam-een.html

https://2.bp.blogspot.com/-5bkid_rJbx0/URLI3GBtyLI/AAAAAAAANfI/Jspny1JXF6U/s640/NIVO+versus+Louter+2013+02+060001.jpg

     

Totaal aantal reacties: 364

Geregistreerd 2014-01-17

PM


BU 2019 01 11