Welkom, u kunt hier Inloggen of Registreer

Edam-Volendam Opinie

U bent hier: HomeForum home → Onderwerpen → Politiek → Thread

   

Volendammer Vissers Dwarser Dan de Edammers

Totaal aantal reacties: 406

Geregistreerd 2014-01-21

PM

Volendammer vissers dwarser dan de Edammers
02 april 2017 | categorie: Edam-Volendam | bron: Volendams Museum

Op het naburig websiteje Groot-Waterland verscheen een dezer dagen een artikel van Het Volendams Museum. De achterliggende gedachte is - toch weer - chauvinisme en het zoeken van kommenstrijd.

De op dit artikel volgende ‘discussie’ op het forum van Groot-Waterland is door de webmaster verwijderd. Daarmee handelt hij wellicht wijs (de sfeer was weer bedroefd) maar hij maakt zich misschien ook wel schuldig aan censuur of partijdigheid.

Het bedoelde artikel:

Zaterdag 25 maart 2017 vond voor de derde keer de dialectenmiddag plaats. Reeds 2 keer heeft de dialectenmiddag plaats gevonden in Egmond en Obdam. Zaterdag werd de middag gehouden in de Zenderkerk in Huizen. De organisatie die de dialectmiddagen organiseert streeft ernaar om de diverse Noord-Hollandse dialecten te behouden en te gebruiken. Het Volendams Museum heeft voor dit onderwerp van harte haar medewerking toegezegd. Wij moeten trots zijn op ons wetenschappelijk getoetst dialect. (Zie de boeken van Prof. Dr. Jaap van Ginneken uit 1942).

Betoog van Wim Keizer ging over verzet tegen kuilverbod en het resultaat na verstandig overleg o.l.v. Hein Tuijp. Na een heenreis met museumvrijwilliger Simon de Jong naar Huizen, die door omleidingen 4 uur in beslag nam, opende Volendamvertegenwoordiger Wim Keizer de rij dialectsprekers met zijn indrukwekkend betoog.

Wim vertelde in het vertrouwde wetenschappelijk verantwoord Volendammer dialect de geschiedenis en de historische gebeurtenissen n.a.v. het kuilverbod van de regering in 1882 en dat duurde tot 1890. De inzet van de vissersvoorman Hein Tuijp, die daarvoor terecht de bijnaam ‘de Keuning’ kreeg toebedeeld, zorgde er voor dat met verstandig praten met de koningin, ministers en 2de Kamerleden meer te bereiken viel dan gewoon doorvissen en bekeuringen niet betalen.

Volendammer vissers in die tijd dwarser dan de Edammers

De Volendammer vissers bleken in de strijd nog dwarser dan de Edammers in die tijd. Toen dat verstandige overleg resultaat had en in 1890 het kuilverbod werd ingetrokken schonken de Volendammer vissers uit dankbaarheid aan de 2de Kamer in de persoon van Mr. F. Reekers van de Rooms Katholieke Staatspartij 2 zilveren botters aan de wonderkuil (35 kilo) die dit jaar te zien zijn in het Volendams Museum.

Toen in 1980 opnieuw een kuilverbod door de regering werd ingesteld betekende dat het einde van de visserij op het IJsselmeer. De bodem werd niet meer omgeploegd door het sleepnet, het water te helder en het opvangen van de glasaal voor de kust van Portugal, Spanje en Frankrijk had grote gevolgen voor de aalstand in het IJsselmeer.

De lengte van een aaltje moet 28 cm zijn en de glasaal is dus een door Brussel en de regering een verboden product. Dat gebeurt niet! De handel in glasaal naar China en Japan gaat nog steeds door. Een kilo glasaal brengt 1100 euro per kilo op. Protesten naar Brussel en de regering worden niet beantwoord, aldus het betoog in het Volendammer dialect van Wim Keizer.

2 reacties op “Volendammer vissers dwarser dan de Edammers”F.J. Seeboldt 2 april 2017 20:44 uur
1

Quote: ‘Wij moeten trots zijn op ons wetenschappelijk getoetst dialect. (Zie de boeken van Prof. Dr. Jaap van Ginneken uit 1942)’.

De stelling blijft dat hr. Keizer misschien iets voorzichtiger moet zijn met het gebruik van verwijzingen naar het werk van ‘Prof’ Dr. Jaap van Ginneken. Zelfs zijn naam is fout geschreven. (hij heet geen ‘Jaap’ maar Jacobus Joannes Antonius (Jac.) van Ginneken) en over zijn gedrag van voor- en tijdens WOII is nogal wat discussie mogelijk. Pro=bezetter tot de kansen keerden en hij opeens ‘heldendaden’ ging verrichten. Een Jezuïet van het zuiverste water met alle streken vandien. Het Volendams Museum/hr. Keizer zouden beter vermijden deze ‘meneer-de-professor’ aan hun goede werken te lieeren.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jac._van_Ginneken.

Er is overigens niets wetenschappelijk getoetst aan ‘het Folledams. Na ‘Enclave Volendam’ werd het stil. Het ‘Folledams Woordenboek’ blijft floppen. De wekelijks rubriek: “Op De Plècht” weet het vaak zelf niet en is nogal inconsistent in het taalgebruik/grammatica. (die dus ook niet bedoeld is als schrijftaal).

Het ‘Follendams’ is geen officieel dialect. NIet eens een sub-dialect. Het is uitsluitend gesproken brabbeltaaltje. Van overal en nergens vandaan gekomen en het liefst zelfverzonnen. Ontstaan en bedoeld om ‘de Follendammer’ zich te laten onderscheiden van hen die er ‘niet bij horen’. Een groeps-taal. Geheimtaal zo-u-wilt. Alleen nog gesproken door de oudjes.

Van oude mensen en dingen die voorbijgaan.

zie ook: http://ev-opinie.nl/forums/viewthread/186


Tom Veerman 2 april 2017 20:53 uur
2

Het lukt je maar niet om je minachting voor Volendam(mers) te beheersen.
‘Brabbeltaaltje’ hoort bij een baby.
Dagelijks communiceren duizenden Volendammers in het Volendams, een herkenbaar dialect met unieke woorden van vele honderden jaren oud.
Het is ronduit denigrerend en onfatsoenlijk.

Hierna is het topic - zonder opgaaf van reden - door de webmaster gesloten.
Daarom mijn reactie - voor wat hij waard is - maar even hier:

F.J. Seeboldt 2 april 2017 22:35 uur
@Tom Veerman / TMN:
En het lukt u maar niet om mij met respect en wellevendheid aan te spreken.
Dat gegeven zal toch niet symptomatisch zijn ?

Het is geen minachting. Waarom zou ik dat willen ? Welk doel zou zo’n houding dienen behalve negativiteit ?

Zou het i.p.v. ‘minachting’ kunnen zijn: het stellen van ongemakkelijke vragen en zoeken van de feiten ?

Ik krijg overigens nog een voorbeeld van zo’n ‘uniek Folledams’ woord van u.
Dat had u beloofd voordat de webmaster van Groot-Waterland onze vorige ‘communicatie’ verwijderde.

 

 

     

Totaal aantal reacties: 367

Geregistreerd 2014-01-17

PM

Nee. U kunt hier niet vrijblijvend en instant reageren.
stuur daartoe een mailtje naar: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Let op: uw schermnaam is uw werkelijke naam.
Anoniem blijven is op ev-opinie niet mogelijk

zie ook: http://ev-opinie.nl/forums/viewthread/6/

     

Totaal aantal reacties: 367

Geregistreerd 2014-01-17

PM

BU 2018 05 20