Welkom, u kunt hier Inloggen of Registreer

Edam-Volendam Opinie

U bent hier: HomeForum home → Onderwerpen → Maatschappij → Thread

   

Duurzaam huren in wijk Keetzijde in Edam

Totaal aantal reacties: 372

Geregistreerd 2014-01-17

PM

Duurzaam huren in wijk Keetzijde in Edam
05 december 2016 | categorie: Edam-Volendam, Zeevang | bron: NHD

Wonen omringd door groen en water, in een duurzaam huurhuis. De bouw van 24 sociale huurwoningen in Keetzijde – het Edamse deel van nieuwbouwwijk de Broeckgouw – start begin 2017 en neemt ongeveer een jaar in beslag. In september 2017 start de toewijzingsprocedure. Belangstellenden moeten ingeschreven zijn bij Woonmatch Waterland. Inwoners van de gemeente krijgen voorrang.
Klik hier voor het hele artikel op de site van het NHD.

13 reacties op “Duurzaam huren in wijk Keetzijde in Edam”

1. 
F.J. Seeboldt 5 december 2016 13:23 uur
1
Verder in het artikel: De woningen voldoen aan strenge isolatie-eisen en zijn daardoor zeer duurzaam. .
Dat is natuurlijk onzin. Duurzaam is energie-neutraal en het gebruik van materialen die het milieu nu en in de toekomst niet belasten.
Zie ik zonnepanelen op de daken ? Zijn de huizen zon-positief gesitueerd ? Bodemwarmte-installatie ? Zit er nog een gas-aansluiting in ?
En zo nog wel 101 vragen over die zgn. ‘duurzaamheid’.
’t Woord ‘duurzaam’ is tegenwoordig op van alles van toepassing. Zelfs diesel-auto’s / plastic speelgoed en voedsel van vage herkomst.
Maar ’t drijft de huur lekker op en bekt lekker in de reclame.
Een uitgelezen kans voor de project-ontwikkelaar (EdamVolendam en onderaannemers) om in de 21e eeuw te komen.
En anders zou de gemeente/gemeenteraad hem daartoe kunnen dwingen.
Of wordt de Keetzijde de duurzaamste leugen van deze eeuw ?

2. 
Johan R. 5 december 2016 16:02 uur
2
meneer FJ,
Het gaat om 24 sociale huurwoningen: dekken de toekomstige huurpenningen wel al die dure investeringen die jij voorsteldt? Of moet er tot in de eeuwigheid geld op worden toegelegd door de woonbouw verenigingen?
Jij defineert ‘duurzaam’ als energie neutraal. Maar wordt deze definitie ook door anderen gehanteerd?
Ik vond de onderstaanwe wel een aardige:
“Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.
http://www.platformduurzaamheid.net/index.php?/Wat-is-Duurzaamheid/achtergrond-duurzaamheid/wat-is-duurzaamheid.html
Met andere woorden: wat breder dan die van jou.

3. 
F.J. Seeboldt 5 december 2016 16:53 uur
3
quote: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.
Leest u wel wat er staat ? Elk niet energie-neutraal gebouwd huis brengt dat in gevaar. Als het al niet te laat is.
(zie nieuws vandaag over de relatie oorlog-vluchtelingen – klimaat. De ontwerpers en bouwers van dit project hebben nl. al een dikke-ik-mentaliteit.
De Broeckgouw is al een ouderwetsche visieloze vorige-eeuwse schande. Moreel en mentaal alleen maar een centenkwestie. Moet dit project er dan nog maar even bij ? Onder het motto: na ons de zondvloed ?

4. 
Johan R. 5 december 2016 19:35 uur
4
Kalm kalm. Enig gevoel voor drama en overdrijving kan nu niet worden ontzegd.
“Als het al niet te laat is” …. alsof het eind vd wereld nabij is. Fred, het gaat helemaal goed komen. Over 50 jaar is de olie op en gaan we electrisch (uit kerncentrales, dat dan weer wel)

5. 
Willem Wouters 6 december 2016 12:11 uur
5
@ Johan. Geld-spielt-keine- Rolle bij ‘links’ alsmede het ontbreken van enig relativeringsvermogen. Het moet en zal en wee degene die durft tegen te spreken……
Altijd zuur toch. Hoe zou dat ‘arme minsie’ dat toch hebben ? Maar ach ja, gelet op de streng calvinistische achtergrond van beiden, is het in die leer nu eenmaal strikt verboden van het leven te genieten en de mooie dingen, vooral die in Edam-Volendam – het paradijs op aarde – te zien.

6. 
F.J. Seeboldt 6 december 2016 12:15 uur
6
Sneu toch als je zo in je eigen dwanggedachten vastzit.
Bijvoorbeeld het feit dat het energie-neutraal bouwen van huizen altijd en zeker een aantal keren winst oplevert. Óók in euro’s.
Het is een win-win-win-plan. Voor bouwers – verhuurder – huurder – gemeenschap.
Maar inderdaad; niet te begrijpen voor losers.

7. 
Kees Nardoes 6 december 2016 13:32 uur
7
“Elk niet energie-neutraal gebouwd huis brengt dat in gevaar.”
De materialen of producten die nodig zijn om je huis duurzaam te maken, bijvoorbeeld zonnepanelen, worden die ook altijd energieneutraal geproduceerd?

8. 
TNM 6 december 2016 13:56 uur
8
De geliefde en zwaar overgesubsidieerde molens van eFJee in ieder geval niet zo heel erg.
http://climategate.nl/2011/06/14/eoswindmolens-veroorzaken-ernstige-milieuvervuiling/

9. 
F.J. Seeboldt 6 december 2016 15:17 uur
9
Energie-neutraal bouwen is een win-win-win-plan. Voor bouwers – verhuurder – huurder – gemeenschap.

2016 12 06 22:44 uur
De webmaster heeft het hele topic verwijderd omdat het vanaf reactie 9 weer uit de hand liep.
Tot aan bedreigingen van familie-leden toe. Het is door mij opgeslagen en op aanvraag verkrijgbaar.

Nog een lange weg te gaan in digitaal EdamVolendam.

     

Totaal aantal reacties: 372

Geregistreerd 2014-01-17

PM

In de media lees ik juichende berichten over de nieuw te bouwen wijk aan de Keetzijde. En vooral dat het allemaal zo ‘duurzaam’ gaat worden. Maar dat is natuurlijk niet zo.

Het probleem van de Broeckgouw is nu al dat het een plan en bouw-normen zijn uit de vorige eeuw. Nu wordt er een nieuw wijkje aan toegevoegd. De Keetzijde (toch echt pas in de 21e eeuw te bouwen). Maar weer volgens hetzelfde vorige-eeuwse en dus niet-duurzame procedé. Bouwen in de verleden tijd.

Volgens de bouwers gaat er ‘duurzaam’ gebouwd worden omdat de huizen zo goed ge-isoleerd zouden worden. Goed geïsoleerd? Het zou er nog bij moeten komen dat dat niet het geval zou zijn. Niks duurzaams aan dus. Een kul-argument. (Wel ‘duurzaam’ roepen maar het niet doen. Waar hebben we dat meer gehoord ?)

Als Edam-Volendam bungelen we op dit dossier al jaren onderaan de lijstjes van gemeenten die wél met visie en toekomstgericht bezig zijn. Hoeveel kansen moeten we nog laten liggen voor we écht spijt krijgen?

De huizen in de nog te bouwen wijk Keetzijde hebben geen groot dak dat op het zuiden is gericht. Bewoners kunnen wel zonnepanelen willen maar ze kunnen ze bij veel van deze woningen niet eens kwijt. Het vooraf in de bodem slaan van bodemwarmte-buizen (dat is vóór je gaat bouwen veel goedkoper dan dat je het achteraf moet doen) is niet ter sprake. De huizen hebben ook geen kelder terwijl juist een kelder een huis heel duurzaam kan maken. Alle woningen krijgen nog een gas-aansluiting. U hoeft alleen maar naar het journaal te kijken of de krant te lezen om te weten dat een gas-aansluiting hopeloos snel verouderd en zonde van het geld is.
Een aanleg van warmwater-opslagtanks (per woning of per blok of per wijk) is ook niet aan de orde. Waarschijnlijk zijn er zo nog wel 101 grotere en kleinere on-duurzame zaken aan deze nieuwbouwwijk te benoemen door mensen die er wél verstand van hebben. Het is dus geen nieuw-bouw. Het is al achterhaalde oud-bouw voor de eerste paal geslagen wordt. De verantwoordelijken – in dit geval de projectontwikkelaar EdamVolendam – zouden zich moeten schamen over zoveel bestuurlijk onbenul.

Bouwen aan woningen die wel toekomst hebben is een win-win-win-situatie voor ontwerper – bouwer – verkoper/verhuurder en koper/bewoner. Ook in financiële zin. Zeker voor de koper of huurder want energie gaat heel duur worden. Zuinig zijn met energie en die zelf opwekken gaat dus meteen al geld opleveren. Het gaat nog meer voordelen opleveren. Aan wooncomfort. Aan échte duurzaamheid. Aan de waarde van zo’n woning in de toekomst. Aan ons toch al zo beschadigde imago. Achterblijven gaat alleen maar verliezers opleveren.

Wat er nu gebeurt aan vorige-eeuws bouwen zou niet meer mogen gebeuren. Maar de portemonnee van de bouwmaffia – gesteund door een wegkijkende lokale overheid – heeft geen boodschap aan de toekomst. Ze moeten nú bouwen en nú verdienen. Ook als dat ten koste van kopers/huurders of de gemeenschap gaat.

Ik mag hopen dat de gemeenteraad er in haar eerstvolgende vergadering een wijs besluit over gaat nemen. Zoals dat in veel gemeenten al gebeurd is. Per januari 2017 alleen nog huizen bouwen die op zijn minst energie-neutraal zijn en misschien nog wel beter dan dat. Huizen die in ieder geval een belofte voor de toekomst zullen zijn.

Het achterhaalde plan van nu kan van tafel. Een nieuw plan kan worden gemaakt.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

F.J. Seeboldt

     

Totaal aantal reacties: 372

Geregistreerd 2014-01-17

PM

BU 2018 05 18